Labneh
Labneh is een Libanees gerecht dat wordt geserveerd als ‘mezze’. De basis van Labneh is dikke, uitgelekte yoghurt. Het staat bekend als zijn romige textuur en rijke smaak! Labneh wordt vaak geserveerd met vers brood of pitabrood. Het kan ook samen geserveerd worden bij gegrilde groenten, salades of als dipsaus voor snackgroenten.
Hieronder heb ik het recept uitgewerkt:
Ingrediënten (voor 4 personen)
– 500 ml Griekse Stijl 0%
– ½ theelepel zout
– 20 zwarte olijven, ontpit
– 1 teen knoflook
– 2 eetlepels za’atar
– 20 gram pistachenoten (ongezouten)
– Verse koriander
– Verse peterselie
– Citroenrasp van 1 citroen
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepels granaatappelpitjes
– 2 volkoren Libanese broden (bijvoorbeeld van het merk Souq)
Bereiding:
1. Meng de Griekse Style yoghurt samen met het zout in een kom. Laat de yoghurt uitlekken in een schone theedoek boven de kom. Laat 4-5 uur uitlekken. Na 4-5 uur is de yoghurt wat dikker, dit noem je Labneh. Wil je het nog dikker hebben? Dan moet je langer laten uitlekken, 8-9 uur.
2. Bak de Libanese broden af in de oven.
3. Haal de Labneh uit de doek en verdeel met de achterkant van een lepel op het bord.
4. Snijd de olijven in stukjes, pers de knoflook, hak de pistachenoten grof, snijd de korander en peterselie. Meng dit allemaal bij elkaar samen met de za’atar, citroenrasp en 2 eetlepels olijfolie. Verdeel het mengsel over de Labneh. Top af met de granaatappelpitjes.
5. Besprenkel de Labneh met de overgebleven olijfolie. Eetsmakelijk!
Voedingswaarden per persoon:
Calorieën: 273
Eiwit: 11,5 gram
Koolhydraten: 23 gram
Vetten: 13 gram
Vezels: 2,7 gram
Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!