Orzo
Orzo is een pasta die veelal wordt gebruikt in de Mediterrane keuken. Het wordt vaak verward met rijst vanwege de vorm en grootte, maar het is eigenlijk een pastasoort dat gemaakt is van durum tarwegriesmeel. Het is een veelzijdig ingrediënt dat op verschillende manieren kan worden bereid.
Een van de voordelen van orzo is dat het snel en gemakkelijk te bereiden is, het kan goed vocht opnemen. Het kan in ongeveer 8-10 minuten worden gekookt, perfect dus als je geen zin of tijd hebt om lang in de keuken te staan!
Orzo kan gegeten worden als hoofdgerecht maar ook bijvoorbeeld als onderdeel van een salade. Het kan ook gebruikt worden in soepen en stoofschotels. Orzo past goed bij visgerechten, gegrilde kip of een vegetarische maaltijd met verschillende groenten en kruiden.
Orzo past in een gezond voedingspatroon, let alleen wel op of het volkoren is. Dit bevat namelijk meer vezels.
Hieronder heb ik een heerlijk recept uitgewerkt voor 2 personen:
Ingrediënten:
– 150 gram orzo (volkoren)
– 40 gram pijnboompitten
– 4 eetlepels Parmezaanse kaas
– 60 gram olijfolie
– Basilicum
– Munt
– Dille
– 1 teen knoflook
– 1 citroen
– 400 gram verse spinazie
– 200 gram champignons
– Munt
Bereidingswijze:
1. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Doe de knoflook, olijfolie, een beetje dille (kan ook gedroogde dille), paar blaadjes basilicum en munt, 20 gram pijnboompitten en de citroenrasp (boen deze eerst schoon) in een blender en blend dit tot een gladde massa.
3. Bak de pijnboompitten in een pan (zonder olie) totdat ze goudbruin zijn. Bak in een andere pan de spinazie en voeg de helft van de spinazie toe aan de blender bij de gladde massa. Voeg ook de helft Parmezaanse kaas toe en blend dit samen tot een saus.
4. Snijd de champignons in plakjes en bak dit in een antiaanbaklaag pan. Meng de orzo, de saus en spinazie samen en breng op smaak met peper. Schep op een bord en top af met de overgebleven Parmezaanse kaas, pijnboompitten en een beetje dille.
Voedingswaarden per persoon:
Calorieën: 812
Koolhydraten: 59 gram
Eiwitten: 30 gram
Vetten: 48 gram
Vezels: 9,4 gram
Wil jij graag adviezen over gezonde, lekkere maaltijden? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!