Zwangerschap
Zwangerschap

Zwangerschap

zwangerschap

Zwangerschap

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je goed op je voeding let. Er zijn een aantal producten die je beter niet tijdens je zwangerschap kunt eten zoals rauwe vis of rauwe kiemgroenten. Daarnaast heb je extra voedingsstoffen nodig die je moet binnenkrijgen zoals foliumzuur en vitamine D.

Verder is goede voeding erg belangrijk voor de gezondheid van jou en je baby. Gevarieerde voeding die voldoende voedingsstoffen bevatten helpen om je baby gezond te groeien. 

Onderstaande voedingsstoffen zijn een aandachtspunt als je zwanger bent:

Eiwitten: eiwitten helpen bij de groei en ontwikkeling van je baby. Kies voor eiwitrijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, kip, eieren, vis, peulvruchten, noten en zaden. Let op: vermijdt rauw vlees en rauwe/gerookte vis, rauwe eieren. Er is namelijk een kans dat de bacterie listeria en de parasiet Toxoplasma gondii deze producten bevat als ze niet goed verhit zijn. Daarnaast kunnen sommige vissoorten schadelijk zijn zoals makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen omdat dit mogelijk hoge gehaltes schadelijke stoffen bevatten zoals dioxine, kwik of PFAS. Een kleine hoeveelheid zal niet schadelijk zijn maar uit voorzorg kun je dit beter niet nemen. 

Calcium: calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van de botten van je baby. Kies voor calciumrijke voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt en volkoren granen. Let op: Vermijd zachte kaas gemaakt van rauwe melk en rauwe melk rechtstreeks van de boer omdat dit ook de bacterie listeria of Toxoplasma gondii kan bevatten die schadelijk zijn.

IJzer: ijzer is nodig voor de groei van de baby en dit verkleint de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. Kies voor ijzerrijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, eieren, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden. IJzer neemt je lichaam makkelijker op als je bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten neemt zoals groenten/fruit.

Vitamine D: vitamine D helpt bij de opname van calcium en is belangrijk voor de botten van je baby. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D zijn vette vis, zuivel, eieren.

Vis: de vetzuren van vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Het advies is om 2 keer per week vis te eten waarvan 1 keer per week vette vis. Verhit vis goed, zoals ik eerder al aangaf kan in rauwe vis schadelijke bacteriën zitten. 

Dit zijn een paar voorbeelden welke voedingsstoffen belangrijk zijn om op te letten als je zwanger bent. Twijfel je of je alle voedingsstoffen binnen krijgt en of je eventueel moet suppleren? Of eet je bepaalde producten niet en wil je graag weten hoe je dit moet vervangen? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede.