Zout

Zout

Zout bestaat natrium en chloride. Scheikundig drukken we dit uit als NaCI. 1 gram keukenzout staat gelijk aan 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. 

Het meest voorkomende voedsel dat natrium bevat is zout. Natrium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het zuur-base-evenwicht in het lichaam. Dit betekent dat het de pH-waarde in het bloed helpt te reguleren. Natrium helpt ook bij het reguleren van de vochtbalans, dus het waterniveau reguleren in het lichaam. Het is ook betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels en de productie van energie.

zoutgebruik

Natrium tekorten kunnen leiden tot vermoeidheid, spierkrampen, verwarring, misselijkheid en hoofdpijn. Een te kort kan ontstaan als gevolg door uitdroging door bijvoorbeeld ernstige diarree. Maar een tekort door het binnekrijgen van je voeding komt bijna niet voor. Dat komt omdat zout in heel veel voedingsmiddelen zit. 20% van het zout dat we binnenkrijgen voegen we zelf toe aan het eten en 80% zit in bewerkte voeding denk aan kaas, brood, kant- en klare maaltijden, sauzen, vleeswaren.

Een teveel aan zout/natrium kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het kan leiden tot een hoge bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Wanneer er te veel zout in het bloed aanwezig is, wordt het moeilijker voor de hartspier om het bloed door het lichaam te pompen waardoor de bloeddruk stijgt. Hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. 

Hoge bloeddruk kan schade aan de nieren veroorzaken. De bloedvaten in de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Hoge bloeddruk verhoogt de druk op de bloedvaten, waardoor ze beschadigd kunnen raken. Dit kan leiden tot nieraandoeningen zoals nierfalen.

Te veel zout kan tevens de opname van andere voedingsmiddelen beïnvloeden zoals de absorptie van calcium, wat kan leiden tot een verhoogd risico op botontkalking. Calcium is namelijk goed voor behoud van botten. 

De Hartstichting adviseert volwassenen om niet meer dan 6 gram zout te eten per dag (dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium). Volgens het RIVM krijgen volwassen mannen gemiddeld 9,9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7,5 gram. 

 

Wil jij graag ook letten op je zoutinname maar vind je dit lastig om te doen? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede.