Voeding en darmklachten
Op onze website schreven we al eens een blog over het FODMaP-dieet, een dieet dat wij vaak inzetten bij mensen met het prikkelbare darm syndroom.
We zien dan ook veel mensen die regelmatig darmklachten ervaren zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn of wisselende ontlasting. In veel gevallen zijn ze dan door de huisarts doorverwezen met de vraag om het FODMaP-dieet eens uit te proberen.

Maar voordat wij samen met cliënten beginnen met het toch wel intensieve FODMaP-dieet, is het belangrijk om eerst eens te kijken naar het algehele voedingspatroon.
Bij veel mensen met darmklachten blijkt namelijk dat ze vaak te weinig vezels binnenkrijgen of juist veel bewerkte producten eten met toegevoegde suikers en ongezonde vetten.
In veel gevallen blijkt dat we met een gezond en volwaardig voedingspatroon klachten al aanzienlijk kunnen verminderen.
Je darmen hebben namelijk baat bij een vezelrijk en gevarieerd voedingspatroon. Vezels zorgen namelijk voor een soepele spijsvertering en een gezonde darmflora. Daarnaast spelen vochtinname en de inname van juiste voedingsmiddelen een rol bij het ondersteunen van de darmwerking. Gezonde voeding helpt je darmen in balans te blijven en klachten te verminderen.
Wil je je darmen ondersteunen door middel van gezonde voeding? Zorg dan voor:
– Voldoende vezels:
Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, ze stimuleren de darmbeweging en voeden de gezonde darmbacteriën.
Kies voor volkorenproducten, noten, zaden en peulvruchten, minimaal 250 gram groente per dag en 2 stuks (of 200 gram) fruit per dag.
– Voldoende vocht:
Vezels hebben vocht nodig om hun werk goed te kunnen doen. Zorg voor een inname van minimaal 1.5 – 2 liter vocht per dag om je darmen goed te laten werken. Bij voorkeur haal je dit uit water, thee of koffie.
– Gezonde vetten:
Gebruik plantaardige oliën zoals olijfolie en eet regelmatig vis, noten en zaden voor een soepele stoelgang.
– Beperk sterk bewerkte voeding:
Bewerkt voedsel bevat vaak veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen. Naast dat deze producten natuurlijk om verschillende redenen in het algemeen al niet zo goed voor je zijn, kunnen ze ook je darmflora uit balans brengen.
Beperk daarom de inname van deze producten.
– Regelmatige maaltijden:
Eet op regelmatige tijden en neem de tijd om goed te kauwen. Dit helpt je darmen om voeding beter te verwerken.
– Zorg voor voldoende beweging:
Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de darmwerking en helpt bij een regelmatige stoelgang.
Als je ondanks een gezond voedingspatroon nog steeds last hebt van darmklachten, kan het FODMaP-dieet zeker een optie voor je zijn. Hier kun je meer informatie vinden over wat het FODMaP-dieet inhoudt.
Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!