Vocht

Vocht

Vocht is een belangrijk onderdeel van onze gezondheid. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water.

Water aan het drinken

Een volwassen persoon heeft gemiddeld 1,5 – 2 liter vocht per dag nodig. Vocht zit in eten en drinken maar het meeste vocht dat we binnen krijgen gaat via drinken. Via het eten krijgen we namelijk 900 milliliter vocht binnen. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om gehydrateerd te blijven. Vocht reguleert onze lichaamstemperatuur, vervoert afvalstoffen en draagt bij aan een goede spijsvertering. Daarnaast is voldoende vocht goed voor onze huid. Het houdt onze huid gehydrateerd en voorkomt dat deze uitdroogt. 

Als ons lichaam niet voldoende vocht binnen krijgt, kunnen we uitgedroogd raken wat kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en vermindering van fysieke en mentale prestaties. Vooral de hersenen zijn gevoelig voor uitdroging. In extreme gevallen kan uitdroging leiden tot coma.

We spreken van vochtretentie op het moment dat het lichaam te veel vocht vasthoudt. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en complicaties. Het kan onder andere leiden tot verhoogde bloeddruk omdat er meer vocht aanwezig is in het bloedvolume, wat resulteert in een toename van de druk op de wanden van de bloedvaten. Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Soms schrijft de huisarts plastabletten voor om meer vocht af te drijven als bijvoorbeeld de nieren achteruit gaan.

Hoeveel vocht je nodig hebt is per persoon verschillend. Dit hangt af van verschillende situaties: onder andere de leeftijd, zwangerschap, sporten, warme omgeving waardoor je meer zweet en dus meer vocht nodig hebt.


Wil jij graag voedingsadvies op maat? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!