Vitamine D
Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en is verantwoordelijk voor de opname van calcium uit voeding. Dit is belangrijk voor behoud van stevige botten en tanden. Tevens speelt vitamine D een rol bij de functie van het immuunsysteem en een goede werking van de spieren.

Vitamine D

Een klein gedeelte van vitamine D zit in voeding zoals zalm en eieren. Onze huid maakt de meeste vitamine D aan. Echter kan ons lichaam niet zelf vitamine D aanmaken, dit gebeurt met behulp van zonlicht. Een cholesterolmolecuul wordt door UVB straling uit de zon omgezet in de vorm van vitamine D. Hierna wordt het door de lever en daarna door de nieren omgezet in calcitriol. Calcitriol zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen.

Bijna 60% van de Nederlanders hebben in de winter een vitamine D te kort. Een chronisch te kort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking of osteoporose. Bij jonge kinderen kan dit leiden tot rachitis (afwijking aan het skelet).

Sommige groepen lopen meer risico op een te kort aan vitamine D zoals ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, mensen met bedekkende kleding of een getinte huid.


Heb je vragen over vitamine D en of je eventueel moet suppleren? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!