Sondevoeding
Sondevoeding, ook wel bekend als enterale voeding via een sonde. Dit is een methode waarbij vloeibare voeding wordt toegediend aan mensen die niet in staat zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via normale orale voeding. Dit kan het gevolg zijn van een medische aandoening zoals kanker, operatie of andere gezondheidsproblemen.
Sondevoeding kan op verschillende manieren worden toegediend, afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon. Een van de meest voorkomende methoden is via een neusmaagsonde, die door de neus in de maag wordt ingebracht. Dit wordt gebruikt voor een korte periode, ongeveer 6-8 weken. Een andere optie is de PEG-sonde (percutane endoscopische gastrostomie), waarbij een slangetje via een sneetje door de buikwand in de maag wordt geplaatst. Dit is voor een langere periode, denk aan 1-2 jaar.
Een multidisciplinair team is betrokken bij de begeleiding van sondevoeding (denk aan huisarts, verpleegkundige, diëtist). De diëtist bepaalt welke sondevoeding en hoeveel de persoon moet gebruiken. Het type en hoeveelheid voeding die via de sonde wordt toegediend, hangt af van de specifieke voedingsbehoeften van de persoon. In sommige gevallen kan een complete voeding worden gebruikt, terwijl in andere gevallen het als aanvulling dient dus dat de persoon zelf ook deels eet/drinkt via orale voeding.
Heb jij vragen over sondevoeding en wil je graag persoonlijk advies? Ik help je graag. Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!