Sibo
Darmklachten is een probleem wat we veel tegenkomen in de praktijk. We zien mensen met buikpijn, een opgeblazen buik, winderigheid, problemen met je stoelgang, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de oorzaken van deze klachten kan worden veroorzaakt door SIBO.
SIBO, oftewel Small Intestinal Bacterial Overgrowth, is een aandoening waarbij er een overmatige groei van bacteriën in de dunne darm optreedt.
Bij een gezonde spijsvertering bevat de dunne darm relatief weinig bacteriën. De dikke darm daarentegen bevat wel miljoenen bacteriën die helpen bij de afbraak van voedsel en de productie van bepaalde voedingsstoffen. Deze bacteriën uit de dikke darm kunnen zich door verschillende factoren verplaatsen naar de dunne darm en daar overgroei veroorzaken. Deze overgroei aan bacteriën in de dunne darm leiden tot verstoringen in de spijsvertering en kan een breed scala aan symptomen veroorzaken.
Doordat bij SIBO de voeding in de dunne darm wordt verbruikt door bacteriën, kan dit zorgen voor gisting. Dit kan onder andere zorgen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en diarree of obstipatie.
Een andere bijwerking van SIBO kan zijn dat de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen bij het verteren van de voeding. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van vermoeidheid, hormonale disbalans en rusteloze benen.
De symptomen van SIBO zijn vergelijkbaar met die van andere spijsverteringsstoornissen, zoals bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom (PDS). Onderzoek suggereert ook dat SIBO een rol kan spelen bij het ontwikkelen of verergeren van PDS-symptomen.
Om SIBO aan te kunnen pakken en in de toekomst te kunnen voorkomen is het belangrijk om de onderliggende oorzaak hiervan te onderzoeken. SIBO kan zich ontwikkelen als gevolg van een aantal factoren: een verstoorde of vertraagde darmperistaltiek, verminderde maagzuurproductie, lichamelijke afwijkingen van de dunne darm, het gebruik van medicatie, een verzwakt immuunsysteem of chronische aandoeningen als coeliakie, de ziekte van Crohn of andere inflammatoire darmziekten die de normale functie van de darm beïnvloed.
Om vast te stellen of het daadwerkelijk om SIBO gaat, wordt dit veelal gediagnosticeerd met een ademhalingstest. Bij deze test wordt er een suikeroplossing gedronken. Vervolgens worden er na het innemen van deze oplossing concentraties waterstof en/of methaan in je adem gemeten. Een verhoogde concentratie van deze gassen kan duiden op een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. Belangrijk om te vermelden is dat er bij dit soort testen wel kans is op een vals positieve of vals negatieve uitslag.
SIBO wordt in veel gevallen behandeld met een antibiotica als Rifaximine. Dit soort antibioticum probeert de bacteriële overgroei snel aan te vallen. Het heeft dus een gelokaliseerde werking.
Naast het gebruik van een antibiotica wordt een ‘SIBO-dieet’ vaak ingezet als behandeling. Er zijn veel verschillende soorten SIBO-diëten. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om specifiek te kunnen zeggen welk SIBO-dieet het meest ideaal is. Maar over het algemeen wordt er gestart met een vezelarm dieet in combinatie met een FODMAP-arm dieet. FODMAP’s worden gezien als voeding voor bacteriën in de darmen. Het SIBO-dieet heeft als doel om de bacteriën in de dunne darm geen eten meer te geven, waardoor de klachten vaak automatisch verminderen. Dit is ook een van de redenen waarom het FODMAP-dieet steeds vaker wordt ingezet als behandeling tegen SIBO!
En dit laatste is iets waar wij je zeker bij kunnen helpen!
Ervaar je soort gelijke klachten? Ga langs een huisarts en vraag voor verder onderzoek. Vervolgens kunnen wij je helpen met gepaste en op maat gemaakte voedingsadviezen om samen te werken aan het verminderen van jouw darmklachten.
Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!