Ramadan
Ramadan

Ramadan

Ramadan

Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens deze maand vasten moslims om hun geest en lichaam te reinigen en om dankbaar te zijn voor alles wat ze hebben ook staan ze stil bij de zwakkeren in de samenleving. De Ramadan zorgt meer voor zelfdiscipline en bewustwording. Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam.

ramadan

Tijdens de Ramadan eten moslims alleen tussen zonsondergang en zonsopgang. Suhoor is de maaltijd die wordt gegeven voor zonsopgang. Zodra de zon ondergaat is er de Iftar; dan breken ze het vasten. Wat is raadzaam om te eten tijdens Suhoor en Iftar? Hieronder geef ik een paar tips:

 

Suhoor:

Tijdens het Suhoor is het belangrijk om iets te eten dat vult in combinatie met langzame koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Denk aan:

– Langzame koolhydraten zorgen een stabielere bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in volkoren producten zoals volkorenbrood, volkoren crackers en havermout.

– Vezels: volkoren producten zoals volkorenbrood/crackers, havermout, groenten, fruit. Vezels zorgen voor een vol gevoel en hebben een gunstig effect op je spijsvertering.

– Vetten: onverzadigde vetzuren zoals vette vis, noten, avocado, oliën.

– Eiwitten: mager vlees, vis, zuivel, peulvruchten, noten.

– Wat ook erg belangrijk is: vocht! Voordat je de dag start drink een paar extra glazen water of thee.

Iftar:

– Eet rustig en kauw goed op iedere hap zodat je niet snel last van je maag/darmen krijgt. Na heel wat uren vasten kunnen maaltijden namelijk zwaar vallen.

– Probeer ervoor te zorgen dat de helft van je bord bestaat uit groenten (200-250 gram), een kwart met volkoren pasta/zilvervliesrijst/aardappelen en het overige deel een eiwitbron zoals mager vlees, vis of een vleesvervanger zoals peulvruchten of eieren.

– Neem niet te veel zoetigheden.

– Pas op met te vettig eten; ook hier kun je maag/darm klachten van krijgen.

– Verspreid de maaltijden in plaats van in korte tijd heel veel eten om maag/darm klachten te voorkomen. 

– En natuurlijk: vocht! Drink minstens 1,5 liter (verdeeld).

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij het wordt afgeraden om te vasten. Denk aan chronische ziekten zoals diabetes, vrouwen die zwanger zijn of mensen die een fysiek zwaar beroep hebben. Twijfel je of het verstandig is om te vasten in verband met je gezondheid? Overleg eerst met je arts. 

 

Wil jij graag meer adviezen over voeding tijdens de Ramadan? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede.