Peulvruchten
Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten zijn vruchten die onder de vlinderbloemige planten behoren. Voorbeelden van peulvruchten zijn: sojabonen, linzen, kikkererwten, bruine- en witte bonen, kapucijners. Echter behoren doperwten, snijbonen, sperziebonen, sugarsnaps en peultjes onder de groenten en niet onder de peulvruchten. Dat komt omdat deze groep qua samenstelling en gezondheidseffecten meer op de groenten lijken.

peulvruchten eten

Peulvruchten zijn goedkoop en erg voedzaam. Het is een erg goede vleesvervanger! Ze bevatten namelijk de voedingsstoffen die vlees ook bevat zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1. Daarnaast zijn peulvruchten rijk aan vezels. Vezels zorgen voor een verlaging van het LDL-cholesterol. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten. 

Je kunt peulvruchten zowel uit blik/glas kopen, gedroogde en verse peulvruchten. Uit blik/glas is een goede keuze, let er alleen wel op dat er geen zout/suiker aan is toegevoegd. Bij verse peulvruchten kun je denken aan sojabonen. Gedroogde peulvruchten moet je vrij lang koken. Gedroogde peulvruchten bevat van nature lectine. Als je gedroogde peulvruchten niet lang genoeg verhit of rauw eet, kunnen er nog schadelijke lectines in zitten. Dit kan zorgen voor buikpijn, koorts, misselijk, diarree. Peulvruchten die in blik of pit zit, zijn al voldoende verhit.

Benieuwd naar de voedingswaarden van peulvruchten? Hieronder heb ik er een paar opgesomd (per 100 gram) : 

voedingswaarden

Je kan oneindig variëren met peulvruchten. Bijvoorbeeld een Mexicaanse wrap met kidneybonen, linzensoep, salade met kikkererwten of zelfgemaakte hummus. Benieuwd naar een van deze recepten? Houd mijn website en Social Media in de gaten. Binnenkort publiceer ik recept(en) op basis van peulvruchten!