Motivatie
Motivatie

Motivatie

Motivatie

Motivatie. Het is een begrip dat ons aanzet tot actie, onze doelen bepaalt en de sleutel vormt tot succes. Wellicht heb je in januari goede voornemens gemaakt en kom je nu op een punt dat het lastiger is om vol te houden. Soms lijkt het alsof de ene persoon van nature gemotiveerder is dan de ander. Is dat echt zo? En wat is motivatie eigenlijk precies? Lees verder!

motivatie

In het dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met uitdagingen, doelen en dromen die we willen bereiken. Of het nu gaat om persoonlijke groei, professioneel succes of leefstijlverandering, motivatie speelt een grote rol. Motivatie is de innerlijke kracht die ons aanzet tot actie om iets na te streven. Het is een soort van vonk die ons aanzet tot handelen, zelfs wanneer de weg moeilijk is. Motivatie kan zowel intrinsiek als extrinsiek zijn. Intrinsieke motivatie is de motivatie die helemaal vanuit iemand zelf komt. Als iemand intrinsiek gemotiveerd is, voert die persoon het gedrag uit omdat hij of zij het leuk vindt of omdat het voldoening geeft. Denk bijvoorbeeld aan: iemand gaat basketballen omdat hij of zij dit leuk vindt. Extrinsieke motivatie wordt gedreven door externe beloningen of het vermijden van straffen. Denk bijvoorbeeld aan beloningen zoals geld of een prijs behalen.

Mensen verschillen van nature in hun motivatie. Er zijn veel factoren die een rol hierbij spelen. Denk aan genetische aanleg, persoonlijkheid, omgevingsinvloeden en levenservaring. Maar motivatie is ook beïnvloedbaar! Er zijn namelijk strategieën die je kunt gebruiken om motivatie te vergroten:

1. Stel duidelijke doelen.

Het stellen van concrete, meetbare doelen kan helpen bij je motivatie. Wat wil je echt bereiken? Wat is je focus? Wat is je gevoel? Stel geen doelen op basis van wat een ander wil of omdat iedereen het doet, maar echt wat jíj wil bereiken!

2. Ga na waarom

Waarom is een bepaald doel voor jou belangrijk om te behalen? Wat levert het je op? Intrinsieke motivatie kan krachtiger zijn dan externe motivatie.

3. Beloon jezelf

Beloningen voor het behalen van successen kunnen stimuleren. Dit kan een klein cadeautje zijn of een dagje weg bijvoorbeeld.

4. Visualiseer succes

Stel je voor hoe het succes eruit ziet. Visualisatie kan helpen om een helder beeld te krijgen van de voordelen en resultaten. Dit kan je motivatie vergroten.

5. Have fun!

Zoek manieren om plezier te hebben in wat je doet. Wil je meer bewegen maar vind je het sporten in een sportschool helemaal niks? Ik kan je vertellen dat je dit niet lang gaat volhouden. Ga opzoek naar iets wat je écht heel erg leuk vindt, de kans is groter dat je dit langer volhoudt.

 

Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!