Koken binnen een eenpersoonshuishouden
In de praktijk horen we vaak terug dat mensen die alleen wonen het nog al eens een uitdaging vinden om iedere avond een gezonde voedzame maaltijd voor zichzelf op tafel te zetten. Sommige mensen hebben geen zin om uitgebreid voor zichzelf te koken, anderen vinden het weer lastig om een eenpersoonsportie te koken, omdat verpakkingen vaak groter zijn dan een eenpersoonsportie.
In deze blog geven we je een aantal praktische tips om gezond te koken in een eenpersoonshuishouden!

Hoewel het misschien niet altijd leuk klinkt, kan een beetje vooruit plannen je veel stress besparen. Maak voor jezelf een simpel weekmenu, zodat je van te voren al weet wat je gaat eten en je minder snel in de verleiding komt om een kant-en-klaar maaltijd te halen of om iets te bestellen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: kies 3-4 recepten uit die je deze week wilt maken. Als je restjes over houdt, kun je deze de overige dagen van de week gebruiken!
Denk daarnaast goed na over welke recepten je wil maken. Heb je voor een pasta een half pakje kookzuivel nodig? Zorg dan dat je bijvoorbeeld een ovenschotel uitzoekt waar je de rest van het pakje voor kunt gebruiken. Zo voorkom je onnodige voedselverspilling.
Een andere tip daarbij is om houdbare producten zoals pasta en rijst af te wegen voordat je ze gaat koken. Op deze manier heb je precies genoeg voor de portie die je wilt maken en voorkom je dat je wat overhoudt wat je vervolgens weer weg moet gooien.
Heb je toch wat restjes over? Overgebleven pasta of rijst kun je bijvoorbeeld prima als basis voor een lekkere voedzame salade gebruiken één of twee dagen later! Overgebleven groente kun je bijvoorbeeld goed gebruiken in een omelet de dag erna en overgebleven vlees kun je toevoegen aan een wrap bijvoorbeeld. Wees creatief!
Daarnaast kan het juist slim zijn om grotere porties in één keer te koken. Wat je over hebt verdeel je in porties in bakjes en stop je in de diepvries. Zo hoef je maar 1x te koken, maar kun je er misschien wel 3-4x van eten. Ook heb je op deze manier altijd een vers gekookte maaltijd achter de hand voor dagen waarop je een keer geen zin hebt om te koken!
Die vriezer kun je voor nog meer dingen gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor ingevroren groente en fruit in plaats van de verse variant. Op deze manier kun je precies ontdooien wat je nodig hebt en voorkom je dat je verse producten weg moet gooien omdat ze niet meer goed zijn.
Daarnaast hoeft gezond eten echt niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Focus je op eenvoudige maaltijden zoals roerbakgerechten met groenten, een eiwitbron en zilvervliesrijst bijvoorbeeld. Of een lekkere pasta met groente, een eiwitbron en een simpele tomatensaus van tomatenpassata die je zelf op smaak brengt met wat kruiden. Ook een salade met peulvruchten, noten en een voedzame dressing op yoghurtbasis staat binnen 20 minuten op tafel.
Maak het jezelf niet te moeilijk!
Het gebruik van handige keukenapparatuur als een airfryer of een slowcooker kan het koken ook een stuk eenvoudiger maken. Op deze manier kun je gezonde maaltijden bereiden met minimale inspanning.
Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!