Intermittent fasting
Intermittent fasting

Intermittent fasting

Intermittent Fasting

Intermittent Fasting is een enorm populair dieet. Veel mensen doen aan Intermittent Fasting om af te vallen. Maar hoe gezond is Intermittent Fasting en werkt het echt? Ik krijg hier ontzettend veel vragen over. In deze blog vertel ik er meer over.

tijden eten

Er bestaan verschillende vormen van vasten:

1. Afwisselend vasten
Hierbij eet je 1 dag in de week 25% van je behoefte. Op de andere dagen wordt er naar behoefte gegeten.

2. Periodiek vasten
Je vast 1-2 dagen in de week en de rest van de dagen eet je naar behoefte.

3. Time-restricted vasten
Dit is de meest bekende vorm van vasten. Hierbij vast je 16 uur. Dus dat je bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 en 20.00 uur eet of tussen 10.00 en 18.00 uur.

Er is een onderzoek gedaan tussen twee groepen mensen. De ene groep deed aan Intermittent Fasting en de andere groep niet (allebei wel in een calorie tekort). Uit het onderzoek kwam naar voren dat beide groepen een even grote afname hadden in vetmassa. Het is dus niet perse effectiever dan een andere vorm van een calorie-restrictie. 

Andere onderzoeken tonen aan dat Intermittent Fasting een positief effect kan hebben op de insulinegevoeligheid, insulinewaarden, bloedglucose en lipidenwaarden. Echter komt dit niet door het vasten zelf maar door een calorie tekort.

Intermittent Fasting kan een manier zijn om af te vallen. Stel jezelf de vraag: past dit bij mij en houd ik dit vol? Als je Intermittent Fasting volgt is het van belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen omdat je vaak een kortere periode hebt om te eten. Let daarnaast ook op je energie-inname want als je structureel boven je energiebehoefte eet, val je niet af. Het gaat uiteindelijk altijd op de calorie-inname versus je verbruik.

 

 

Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!