IJzer

IJzer

IJzer is een essentieel spoorelement dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in het bloed, waarbij het wordt gebruikt om hemoglobine te vormen. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof door het lichaam transporteert. IJzer is ook betrokken bij een goede werking van het immuunsysteem. bben belangrijke functies.

Heemijzer en nonheemijzer

Er zijn twee typen ijzer:

1. Heemijzer: dit zit uitsluitend in dierlijke producten zoals vlees en vis. 

2. Non-heemijzer: komt voor in zowel dierlijke als plantaardige producten zoals bonen, noten, granen. 

IJzer zit veel in rood vlees, vis (vooral vette vis), gevogelte zoals kip en kalkoen maar ook in peulvruchten, noten/zaden, volkoren graanproducten. Het ijzer uit dierlijke producten wordt veel beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten. 

Mensen die een risico hebben op een ijzer tekort zijn: onder andere vrouwen tijdens hevige menstruatie omdat ze veel bloed verliezen. Maar ook mensen die veel sporten: door een toename van rode bloedcellen is er een grotere ijzerbehoefte. Daarnaast hebben vegetariërs/veganisten ook een groter risico op een ijzer tekort. Symptomen van een ijzer tekort zijn snel vermoeid, snel buiten adem, bleke huid.

Wist je dat als je non-heemijzer combineert met vitamine C, dit beter wordt opgenomen? Eet bijvoorbeeld na een maaltijd een stuk fruit. Cafeïne en calcium daarentegen, kunnen de absorptie verminderen dus probeer deze te vermijden tijdens de maaltijden.

Wil jij graag meer advies over ijzer? Twijfel je of je voldoende ijzer binnenkrijgt of heb je andere vragen? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede.