Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een veelvoorkomende aandoening waarbij de druk in de bloedvaten verhoogd is. Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt terwijl het door het lichaam stroomt. Het wordt gemeten met behulp van twee waarden: de systolische druk en de diastolische druk. De systolische druk is de bovendruk, die aangeeft hoeveel druk er op de bloedvaten wordt uitgeoefend wanneer het hart samentrekt. De diastolische druk is de onderdruk en geeft aan hoeveel druk er op de bloedvaten staat wanneer het hart ontspant. Een bovendruk van 120 of lager en een onderdruk van 90 of lager is een normale bloeddruk. Een bloeddruk boven 140/90 is een hoge bloeddruk. Soms mag deze wat hoger zijn, afhankelijk van de situatie.

hoge bloeddruk

Er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk vergroten. Denk onder andere aan:

– Leeftijd: naarmate je ouder wordt neemt het risico op hoge bloeddruk toe.

– Familiegeschiedenis: komt een hoge bloeddruk voor in de familie? Dan is de kans groter dat iemand zelf ook een hoge bloeddruk ontwikkelt.

– Ongezonde levensstijl: factoren zoals roken, overgewicht, hoge inname van zout, weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik kunnen allemaal bijdragen aan een hoge bloeddruk. 

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De wanden van de bloedvaten kunnen beschadigd raken, wat kan leiden tot aderverkalking (atherosclerose). Als dat gebeurt, wordt het moeilijker voor het hart om het bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot onder andere een hartinfarct of een beroerte.

Het aanpassen van je levensstijl kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Dus gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, beperken van alcohol en stress. Producten zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten verlagen de bloeddruk. Te veel zout daarentegen verhoogd de bloeddruk. Zout zit met name in bewerkte producten zoals kant- en klaar producten, pakjes/zakjes etc. Vervang zout door verse kruiden. Ook drop en zoethoutthee zijn bloeddruk verhogend, dat komt omdat het stofje glycyrrhizine hier in zit. Als je overgewicht hebt, kan afvallen helpen bij een verlaging van de bloeddruk. 

 

Heb jij een verhoogde bloeddruk en wil je graag advies? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!