Gewoontes
Gewoontes

Gewoontes

dietist aan het uitleggen

Gewoontes

We hebben allemaal gewoontes. Gewoontes zijn routines of frequent uitgevoerde activiteiten die mensen onbewust uitvoeren. Ze zijn vaak moeilijk te veranderen omdat ze diep geworteld zijn in onze psychologische processen. 40% van ons dagelijks gedrag bestaat uit onbewuste gewoontes. Gewoontes stellen ons in staat om dingen te doen zonder er veel over na te hoeven denken. Denk aan aankleden, fietsen, auto rijden, tanden poetsen. Gelukkig maar, anders zouden alle (kleine) dagelijkse handelingen ons enorm veel energie kosten. 

Gewoontes kunnen we onderscheiden in ‘gewenste gewoontes’ en ‘ongewenste gewoontes’.

Gewenste gewoontes zijn die gewoontes die ons helpen om gezond en gelukkig te blijven. Dit omvat het regelmatig bewegen, het eten van gezonde voeding, het krijgen van voldoende slaap, het beperken van stress, het maken van tijd om te ontspannen etc.

Ongewenste gewoontes zijn gewoontes die ons schaden. Dit omvat roken, het drinken van alcohol, het eten van ongezond eten, vermijden van lichaamsbeweging en voldoende slaap, niet nemen van voldoende rust. Maar ook bijvoorbeeld iets positiefs dat kan omslaan in iets negatiefs bijvoorbeeld te veel sporten dat een negatief effect heeft op je gezondheid (prestatiedruk of blessures).   

Merk jij op dat jij een ongewenste gewoonte wil aanpakken? Realiseer je dat het veranderen van je gewoontes een proces is dat tijd en inspanning vergt. Hieronder beschrijf ik 4 essentiële stappen van het aanpakken van ongewenste gewoontes:

1. Bewustwording. 

Wees je je bewust van je ongewenste gewoontes. Wat is de aanleiding dat je deze gewoonte uitvoert? In welke situatie? Met wie ben je? Hoe vaak komt het voor? Welke mindset/gedrag is er nodig om dit te veranderen? Ga ook na waarom je iets wilt veranderen. Misschien ben je niet tevreden met de manier waarop je leeft en wil je graag gezondheidsrisico’s verminderen. Definieer redenen voor jezelf waarom je wil veranderen en wat je wil bereiken zodat je een duidelijker beeld hebt. Als dit helder is, kun je naar de volgende stap.

2. Maak een plan.

Hoe ga je de verandering aanpakken? Stel een plan op voor het veranderen van je ongewenste gewoontes. Schrijf je doelen op papier en de stappen die je moet nemen om ze te bereiken. Maak het zo concreet mogelijk. Stel, je hebt als doel om meer te bewegen. Dit is natuurlijk een heel breed doel, maak het zo concreet mogelijk. Voorbeeld: ik ga op maandag, woensdag en vrijdag van 19.00 uur tot 20.00 uur wandelen. Maak het realistisch en begin met kleine stappen!

 

3. Motivatie.

Een nieuwe gewoonte aanleren is een proces en je motivatie zal niet altijd hoog zijn. Wat kan helpen is om je doelen te visualiseren en concentreer je op de voordelen die je zult ervaren als je je gewoontes verandert. Beloon jezelf als je een doel hebt behaald met bijvoorbeeld een dagje weg naar de sauna, een lekker geurtje etc.

 

4. Consistentie.

Consistentie, consistentie, consistentie. Dus de gewoonte elke keer weer herhalen. Dit maakt dat de nieuwe gewoonte steeds meer een ‘onbewuste’ gewoonte wordt. 

Vind jij het lastig om ongewenste gewoontes te veranderen en een nieuwe gewoonte aan te leren? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede.