Fodmap dieet
Fodmap dieet

Fodmap dieet

FODMaP dieet

FODMaP staat voor: Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen. Het is een wetenschappelijk bewezen dieet dat ontwikkeld is in Australië, dat voor meer dan 75% van de mensen met PDS voor een vermindering van klachten kan zorgen.

spijsvertering

Fodmaps zijn eigenlijk koolhydraten in voeding die bij sommige mensen niet goed verteerd worden in de dunne darm (daar worden ze normaalgesproken opgenomen). De fodmaps gaan vervolgens naar de dikke darm en die breken ze heel snel af en in grote hoeveelheden. Er ontstaat een fermentatieproces. Hierbij kunnen er gassen vrijkomen waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ontstaan. Een verstoorde stoelgang kan ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de darmen.

Voorbeeld: normaal gesproken wordt de lactose (een van de fodmaps) door het enzym lactase gesplitst in 2 moleculen: galactose en glucose. Er ontstaat een opnameverstoring als mensen dit enzym niet hebben en dit kan leiden tot darmklachten.

Het FODMaP dieet bestaat uit een eliminatiefase waarbij je ongeveer 2-6 weken alle fodmaps vermijd en vervolgens een herintroductiefase start waarbij je de fodmaps 1 voor 1 herintroduceert om te kijken op welke je reageert.

 

Heb jij last van darmklachten en weet je niet waardoor dit komt? Ik wil je hier graag bij helpen. Soms kan het al helpen om je voedingsinname te verbeteren door bijvoorbeeld meer vezels te eten. Maar het FODMaP dieet kan ook zinvol zijn, dat is per persoon verschillend. Neem gerust contact op voor meer informatie!