Flatbread
Op social media vliegen de voedingsadviezen je om de oren. Van influencers die zweren bij een koolhydraatvrijdieet tot TikTok-trends die bepaalde voedingsmiddelen de hemel in prijzen. Maar wat is nu écht waar?
In deze blogreeks nemen we de populairste voedingshypes onder de loep. We duiken in de wetenschap, scheiden feiten van fabels en helpen je om beter onderbouwde keuzes te maken. Want niet alles wat viraal gaat, is ook gezond!

Met vandaag in de spotlights: Flatbread.
Als je de afgelopen tijd een beetje door Instagram of TikTok scrollt, is de kans groot dat je de flatbread-trend al bent tegengekomen. Influencers en foodies delen massaal video’s waarin ze met een paar ingrediënten de meest unieke flatbreadcombinaties creëren. Sommige mensen claimen zelfs dat dit hét product is die je gaat helpen met afvallen. Lege schappen in de supermarkten is het gevolg van deze hype.
Maar is deze nieuwe rage echt een gamechanger voor je gezondheid, of moeten we hem misschien toch met een korreltje zout nemen?
Om te beginnen is het goed om de claim dat dit hét product is die je gaat helpen met afvallen te ontkrachten. Er bestaan namelijk helemaal geen specifieke producten of voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je afvalt. Om af te vallen kun je in principe alles blijven eten. Dus ja, ook flatbread. Afvallen draait allemaal om de energiebalans. Eet je structureel in een calorieoverschot, dan zul je aankomen. Eet je structureel in een calorietekort, dan zul je afvallen. Ongeacht welk product je eet of drinkt.
Maar wat is een flatbread nou precies? Eigenlijk is het niets nieuws. Het is een plat, ongerezen brood dat wereldwijd in verschillende culturen voorkomt.
Het is een veelzijdig product omdat je hem met verschillende toppings kunt beleggen. Op social media doen ze het lijken alsof het een lichtere keuze zou zijn dan een normale boterham. Daarnaast hoeven de kant-en-klare flatbreads die nu viraal gaan alleen maar even opgewarmd te worden. Het wordt dus gezien als een makkelijk, snel en voedzaam product.
Maar als we goed kijken naar waar de flatbreads van gemaakt worden, kun je je afvragen of deze flatbreads wel echt zo voedzaam zijn.
De variant die nu viral gaat wordt, net als witbrood, gemaakt van tarwebloem. Om tarwebloem te maken, worden de zemelen en kiemen uit tarwemeel gezeefd en ontstaat er een witte bloem. Bloem is dus eigenlijk gezeefd meel.
Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, zoals vezels en vitaminen, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
De viral flatbread bevat maar 2.8 gram vezels per 100 gram. Ter vergelijking: volkorenbrood bevat 6.9 gram vezels per 100 gram. Hierdoor is de flatbread een stuk minder verzadigend dan volkorenbrood.
Als we kijken naar de calorieën, dan bevat het flatbread ook nog eens meer calorieën per 100 gram dan volkorenbrood. 100 gram flatbread levert 311 kcal, tegenover 243 kcal in volkorenbrood.
Is de flatbread dus de nieuwe holy grail als het aankomt op gewichtsverlies en je gezondheid?
Nee, wij vinden van niet.
Maar zoals hierboven al besproken kun je in principe ieder product eten tijdens een proces van gewichtsverlies, echter zit er wel verschil in hoe voedzaam een product is. De afwisseling en de balans is het beste.
Als je in de supermarkt een beetje verder zoekt, zijn er zeker voedzamere opties te vinden voor de afwisseling op je gewone volkorenboterham. Kijk bijvoorbeeld eens naar volkoren Libanees platbrood (per 100 gram 196 kcal en 6 gram vezels).
Dus, flatbreads zijn handig en lekker, maar de hype als ‘gezonde broodvervanger’ is wat ons betreft niet altijd terecht. Het zou een prima optie kunnen zijn, mits je gaat voor een volkorenvariant en je ze op de juiste manier in je voedingspatroon past. Vul hem bijvoorbeeld met lekker veel groente en een sausje op basis van magere yoghurt of kwark met wat kruiden.
En laat je vooral niet teveel meeslepen door deze social media-trend: een volkoren boterham doet het vaak net zo goed – of zelfs beter! 😉
Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!