Diabetes
Diabetes

Diabetes

Diabetes

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden.

Koolhydraten zitten in brood, fruit, rijst, pasta, bonen etc. Op het moment dat je iets eet waar koolhydraten in zitten, maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Normaalgesproken zorgt insuline ervoor dat de koolhydraten (glucose) naar de cellen worden vervoerd, waar ze gebruikt worden voor energie of als er te veel glucose aanwezig is wordt het opgeslagen als reserve in de spieren en lever en daarna als vet. Je kan insuline ook wel vergelijken met de ‘sleutel’ die een deur open maakt om de glucose te vervoeren naar de cellen. Mensen met diabetes maken het hormoon insuline niet meer (voldoende) aan of de cellen zijn niet meer zo gevoelig voor de insuline waardoor de glucose in het bloed blijft. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Je moet dan veel plassen en hebt dorst. Dit komt omdat de nieren de glucose uitscheiden via de urine. Je kunt je ook moe voelen omdat de glucose niet als energie kan worden gebruikt.

vingerprikken

Er zijn twee verschillende soorten diabetes: type 1 en type 2. 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier geen insuline aanmaakt. Het afweersysteem vallen de cellen in de alvleesklier aan die insuline aanmaken. De cellen gaan kapot en kunnen hierdoor geen insuline aanmaken. 

Bij diabetes type 2 is het lichaam wel in staat om insuline te produceren maar niet meer zoveel. Daarnaast kunnen de cellen minder gevoelig zijn voor de insuline. Diabetes type 2 komt voornamelijk voor bij mensen met overgewicht en oudere mensen.  

Mensen met diabetes meten hun bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk dat deze niet te hoog is (hyper) of te laag (hypo). Een hyper betekent dat er te veel glucose in het bloed zit. Op lange termijn beschadigd dit de bloedvaten. Bij een hypo is er te weinig glucose in het bloed. Het is belangrijk dat je dan iets eet waar suikers in zitten bijvoorbeeld dextro’s.

 

Heb jij diabetes en wil je graag meer informatie over de relatie tussen voeding en diabetes? Of wil je graag weten hoe je je bloedsuikerspiegel beter reguleert? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede.