Cholesterol
Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof waar ons lichaam niet zonder kan. Het is verantwoordelijk voor de productie van hormonen, vitamine D, enzymen en voor het goed functioneren van alle cellen.

zalm avocado cholesterol

Cholesterol wordt geproduceerd in de lever en in het bloed getransporteerd door zogeheten ‘lipoproteïnen’. Er zijn twee soorten lipoproteïnen die betrokken zijn bij het transport van cholesterol: LDL cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Hoge waarden van LDL-cholesterol in het bloed kunnen leiden tot atherosclerose, een aandoening waarbij plaque zich ophoopt op de binnenste wanden van de bloedvaten, wat leidt tot een verminderde bloedstroom. Hoge waarden van LDL-cholesterol kunnen dus leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. HDL-cholesterol is echter gunstig omdat het helpt om LDL-cholesterol uit het bloed te verwijderen.

Een goede cholesterolbalans is daarom belangrijk voor de gezondheid. Voedingsmiddelen rijk aan vezels, omega-3 vetzuren, plantaardige eiwitten en andere voedingsstoffen helpen om een goede cholesterolbalans te krijgen. Vezels binden bijvoorbeeld het cholesterol en verwijderen het uit het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte verlaagd wordt.

Wil je meer weten over de relatie met voeding en cholesterol? Of heb je zelf een te hoog cholesterol en wil je graag je levensstijl aanpassen maar weet je niet zo goed hoe? Ik help je graag! Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!