Cafeïne
Cafeïne

Cafeïne

Cafeïne

Cafeïne is een natuurlijk stof die voorkomt in koffie, thee, chocolade, cola, energiedrankjes en sommige soorten sportvoeding. Ook wordt het toegevoegd aan bepaalde kauwgom en snoep. In Nederland is koffie en thee de meest voorkomende bron van cafeïne. 

kop koffie

De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie of thee kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de soort koffiebonen of theebladeren, de zetmethode, de sterkte en grootte van het kopje. Gemiddeld bevat een kopje koffie van 125 milliliter ongeveer 60 milligram cafeïne, een kopje zwarte thee bevat ongeveer 30 milligram, groene thee bevat rond de 20 milligram cafeïne. Kruidenthee zoals kamille, munt of rooibosthee bevat geen cafeïne omdat het niet gemaakt is van de bladeren van de theeplant. 

Op het moment dat je cafeïne binnenkrijgt, wordt deze snel opgenomen door het lichaam. Binnen een half uur tot een uur heeft je lichaam bijna alle cafeïne opgenomen. Voor de meeste gezonde volwassenen is het veilig om tot 400 mg cafeïne per dag te consumeren, met een maximum van 200 mg per keer. Deze hoeveelheden verhogen niet het risico op ziekten zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. 

Teveel cafeïne
Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan andere mensen. Teveel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, rusteloosheid, slapeloosheid, angstgevoelens.

Sporters
Cafeïne levert geen energie in de vorm van calorieën. Het stimuleert wel je zenuwstelsel. Hierdoor kan cafeïne je alertheid en concentratie verbeteren, vooral bij een dosis van 75 mg of meer. Tijdens het sporten kan cafeïne je een energieboost geven. Cafeïne kan dus bij sporters helpen om net dat beetje extra uit je sportprestaties te halen. Het kan je alertheid en concentratie verhogen, je duurprestaties verbeteren en de inspanning minder zwaar doen aanvoelen. De effectiviteit van cafeïne op sportprestaties verschilt per persoon. Om een merkbaar effect te bereiken, is een dosis van 3-6 milligram per kilogram lichaamsgewicht minder dan een uur voor je gaat sporten een goede strategie. Dit komt voor iemand van 70 kg neer op 2-4 koppen koffie.

Zwangere vrouwen
Bij zwangere vrouwen blijft cafeïne langer in het lichaam en kan het gemakkelijk de placenta passeren, waardoor het ook de baby bereikt. Voor zwangere vrouwen wordt aanbevolen niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te nemen om gezondheidsrisico’s voor de baby te minimaliseren zoals een verminderde groei of een verhoogd risico op een miskraam. 

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheden:
– Gezonde volwassenen kunnen veilig tot 5 kopjes koffie drinken, naast 3 kopjes groene of zwarte thee

– Zwangere vrouwen wordt aangeraden niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te consumeren, dit komt neer op maximaal 2 kopjes koffie.

 

Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!