Botgezondheid
Botten hebben belangrijke functies. Botten beschermen onze organen en zorgen ervoor dat we bewegen in combinatie met onze spieren.
Botten ontwikkelen zich gedurende ons leven. Vooral rond de puberteit wordt de meeste botmassa opgebouwd. Na ongeveer het 35e-40e levensjaar neemt de botmassa af. Vooral bij vrouwen na de menopauze, onder invloed van hormonen.
Botmassa ontwikkeld zich onder invloed van diverse factoren. Erfelijkheid speelt een belangrijke factor maar ook fysieke activiteit, voeding en hormonen. Fysieke activiteit zorgt voor druk op de botten zoals krachttraining, hardlopen. Voeding is ook erg belangrijk: calcium en vitamine D.
Calcium en vitamine D zijn belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor het behoud van gezonde botten. Calcium is het belangrijkste mineraal in ons lichaam en wordt grotendeels opgeslagen in botten en tanden. Vitamine D helpt bij de opname van calcium. Dus door te weinig vitamine D kan calcium moeilijk opgenomen worden.
Structureel te weinig beweging, tekort aan calcium en vitamine D kan leiden tot uiteindelijk osteoporose. Dit is een aandoening waarbij de botten zwak en broos worden en gemakkelijk kunnen breken.
Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!