Aspartaam
Aspartaam

Aspartaam

Aspartaam

Aspartaam is een zoetstof die 200 keer zoeter is dan suiker. Je hebt dus maar een heel klein beetje hiervan nodig om iets zoeter te laten maken. Aspartaam wordt op het etiket weergeven als e-nummer E951. Aspartaam zit bijvoorbeeld in frisdranken, ijs, chocolade, ontbijtgranen, zuivelproducten.

aspartaam zoetstof

Aspartaam heeft een slechte naam gekregen doordat er veel negatieve berichten hierover rondgaan in het nieuws. Volgens de nieuwe rapporten van IARC (International Agency for Research on Cancer) en JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives) valt aspartaam in de ‘groep 2B’. Groep 2B betekent: ‘mogelijk kankerverwekkend’. In deze groep zitten stoffen met beperkt bewijs en geen overtuigend bewijs dat ze kanker kunnen veroorzaken bij mensen. 

Als je kijkt naar alcohol valt deze in groep 1 (voldoende bewijs dat de stof kanker veroorzaakt bij mensen). Het bewijs hiervan is sterk; er is veel meer bewijs dat alcohol het risico op kanker verhoogt. 

ADI = Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Dit betekent de maximale hoeveelheid van een stof die je dagelijks binnen mag krijgen zonder dat het schadelijk is voor je gezondheid. De ADI van aspartaam is 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor een volwassene van 70 kg komt dit neer op 2800 mg per dag. Dit betekent dat je meer dan 4,5 liter cola light moet drinken wil je de ADI overschrijden. 

Mijn advies: laat je niet afschrikken door negatieve nieuwsberichten over aspartaam. We krijgen in Nederland al veel te veel toegevoegd suiker binnen. Als jij zin hebt in iets zoets, dan kun je beter een light product nemen. Natuurlijk is water het beste, maar het gaat om de balans.


Wil jij graag persoonlijk advies? Maak een afspraak bij Diëtistenpraktijk Rinket in Enschede!